Wat is kunst?

Kunst is kunst. Of wat men in de media graag kunst wil noemen. Kunst mag, voor wat mij betreft, aanzetten tot nadenken, tot voelen, tot ervaren. Dat doen we allemaal wel eens, bvb bij een ontroerende of controversiële film. Maar om kunst te zijn moet het dan wel een goeie film blijven. Een esthetisch gegeven.

En dan kom je op het punt waar je de vraag kan stellen vanaf wanneer spreken we over esthetiek?

Wat is het verschil tussen een omgekeerde pispot, een kom vol lege mosselschelpen of een WC-pot vol (synthetische) kak? Voor mij is het eerste een leuke andere kijk die mij aanzet om de esthetiek dingen anders te gaan bekijken, de tweede zet niet direct aan tot iets maar telkens ik de pot zie vraag ik me af of die mosselen nog steeds stinken en waar de vliegen blijven. Maar echt esthetisch vind ik het ding niet. Een of andere belegger maakte er duidelijk geld mee en daarom werd het – voor wat mij betreft – aanzien als “kunst” omdat het moeilijk te catalogeren valt onder een klassiek beleggingsvoorwerp.

Met dezelfde reden vind ik die achtergelaten kakpot absoluut geen kunst. In casu heeft niet de belegger maar een subintellectuele journalist bepaald dat het “kunst” wordt. Met man en macht forceert hij zijn erwtenbrein om toch een rationele uitleg te vinden voor een beweging die allicht zijn neuronenverbinding overtreft. Mijn beste journalist, het is toch duidelijk: dit is een protest voor meer groen op de Korenmarkt. De kunstenaar heeft een fetish voor drollen onder een boom…

Dus wie slim was, heeft die pot deze ochtend al direct weggenomen en zet ‘m van zodra mogelijk op Catawiki voor een afschuwelijk hoog startbedrag. Voor mij is dit niet meer dan een lege flyer van een anarchist en die hoort in de verbrandingsoven. Of was nu net dat de beoogde beweging van de maker van het geheel? Uw mening delen mag altijd…

2 gedachten over “Wat is kunst?

  1. Tja, ’t begon natuurlijk met het urinoir van Duchamp dat door een handtekening erop ineens kunst was en sindsdien is de discussie niet meer stil gevallen. Eigenlijk komt ’t er op neer dat wanneer iemand zegt dat een bepaalde uiting kunst is, het daarmee ook automatisch kunst is geworden. Hoeveel hoogdravende boeken en zeer intellectuele, vaak onbegrijpelijke artikelen zijn hierover al niet geschreven! Ik zou zeggen ‘ze doen maar’ en jij en ik gaan gewoon door met waarmee wij bezig zijn in de kunstwereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.