6 & 7 mei: Atelier in beeld (Wondelgem)

Volgend weekend is er de grote Vlaamse kunstactie “Atelier in beeld”. De extrapolatie van “Buren bij kunstenaars”, de West-Vlaamse succesformule overgenomen door Kunstwerkt.

Duizenden mensen zetten hun eigen ateliers open of verzamelen op een plek waar ze hun aanpak kunnen tonen. Dat zijn soms hobbyisten, soms semi-professionelen, bij uitzondering professionelen (al zijn deze laatsten niet in scoop). Je kan er echt allerhande dingen zien. Wil je het jezelf gemakkelijk maken, dan kan je filteren op “technieken” op de website.

En ver hoef je ook al niet te gaan. Heel Vlaanderen doet mee. Mocht iedereen 1 euro geven aan De Warmste Week, het zou een pak geld opbrengen 😉 Meer dan 1400 inschrijvingen en allicht zijn er nog wel enkelen die gewoon zelfstandig, zonder aan te melden, deelnemen.

Wie “tekenkunst” en “Wondelgem” selecteert, komt op deze prachtige pagina uit waar al meteen een correctie op zijn plaats is: niet alleen 6 maar ook 7 mei zijn de kunstenaars aanwezig. Ik hoop iedereen uit de buurt er te mogen ontmoeten en vraag maar raak, dat is het gehele opzet van dit weekend 🙂

2 gedachten over “6 & 7 mei: Atelier in beeld (Wondelgem)

 1. Hoe afficheer jij jezelf? Semi-professioneel of professioneel? Wat is het verschil? Naast de eigen inkomsten een bijberoep (leraar bijvoorbeeld) of een partner met een vast inkomen?

  1. Ik aanzie mezelf als semi-professioneel. Dat is (alweer) een typisch Belgisch compromis omdat België/Vlaanderen geen verschil maakt tussen “de amateur” en “de professioneel”.
   Daarnaast kent “amateur” in Vlaanderen een pejoratieve toon. “Amateurs” zijn prutsers of “hobbyisten die geen kunst maken”. “Professionelen” worden dan weer aanzien als diegenen waar je veel geld voor nodig hebt en een decadent leven leiden op jouw kosten, kosten van iemand anders of op kosten van de staat (wat dan finaal ook neerkomt op jouw kosten).
   Ik kan me in geen van beiden herkennen; ik hoop – in alle bescheidenheid – te mogen zeggen dat wat ik maak toch een bepaald kunstniveau haalt en anderzijds heb ik geen uitkeringen, subsidies, financiële steun van derden om te kunnen doen wat ik doe.
   Ik zei het al eerder in mijn blogs, kon ik er geld voor krijgen om reviews te schrijven, om expo’s te bezoeken, om te organiseren dan was ik al dik binnen. Maar driewerf helaas! Vlamingen leven door hun maag, niet door hun kunst. Dus combineer ik jobs waardoor ik mezelf alweer catalogeer onder “semi-professioneel” 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.