“Fascinatie” is het beste woord voor dit project. Waarom kiest een mens voor een job met onregelmatige uren, weekend en laat avondwerk, verantwoordelijkheid voor de planning van honderden mensen en zo nu en dan een ernstige panne of een incident onder passagiers?
Ik ging in confrontatie met treinbegeleiders (die ik toen nog ouderwets “conducteurs” of “kaartjesknippers” ging noemen) en stelde vast dat deze mensen erg gepassioneerd zijn. Voorzien van de nodige humor en al hun kunnen in dienst stellen van de treinreizigers. Ze gaan zo ver dat hun familie of gezin achterop wordt geschoven voor het welzijn van de reizigers.
Uit appreciatie en respect voor hun inzet, dit werk van de treinbegeleider die nog heel even een moment voor zichzelf neemt voor de job te starten. Het portret toont op het eerste zicht een vermoeide introverte man maar de techniek straalt zijn dynamiek, zijn passie, zijn gedrevenheid uit. Volle kleuren, dikke grove lijnen rijden als sporen over zijn lichaam. Het logo van de Belgische spoorwegen in alle splendeur en opgepoetst op zijn pet.
Dit werk eindigde op de 12e plaats in De Nationale Wedstrijd 2021 in competitie met 2243 kunstwerken.
Het portret kadert in de reeks “#rippingtheclassics” waar ik mijn eigen hedendaagse interpretatie maak van bestaande kunstwerken. Er bestaat ook een reeks waar ik bestaande werken nateken (zie cover 2 cover). De opmaak van deze tekening ligt bij het portret van Joseph Roulin door Vincent Van Gogh
#nmbs, #belgiantrain, #buylocal, #culturelocale, #fineart, #finearts, #ikkoopbelgisch, #ikkooplokaal, #klassieker, #vangogh, #kooplokaal, #lokaal, #maxvanhemel, #meerkunstinmijnwijk, #pencildrawings, #potloodtekeningen, #schönekunst, Gent, kunst, magritte, mariakerke, Max Van Hemel, openluchtexpo, openluchtmuseum, openluchttentoonstelling, pencildrawing, potlood, potloodtekening, renaissance, tuin, venus, wandeling, whynotMariakerke, Zoektocht