Gentse Amateurkunsten en hun onderzoek

Goed, kijk, wat weten over de kunstenaars?
* het zijn eenzaten
* het zijn zuiplappen
* ze zijn verslaafd aan hoeren en aan drank
* ze zijn a-sportief

En waaraan denken we als we het woord "kunstenaar" in de mond nemen?
* clochards
* mannen met een baard
* schilderijen

Vanavond ga ik, als vertegenwoordiger voor de ART-tist groep, naar een uiteenzetting georganiseerd door Amateurkunsten.be. Mijn laatse ervaring met deze organisatie (zijnde dan wel via Circa) was niet echt positief te noemen. Ik fris uw geheugen even op: onduidelijke affiches, geen samenwerking onder deelnemers en vooral vanuit Circa zelf werden bepaalde projecten gewoon voorgetrokken op andere.

Dus ik geïnteresseerd daar naartoe want misschien hebben ze dan ook daadwerkelijk iets gedaan met mijn opmerkingen (ok, ik geef toe, het was een beetje beperkt gedacht, het zijn uiteindelijk maar "mijn" opmerkingen).

Na het openingswoord van de voorzitter van het Gentse Cultuurplatform die met veel lof iedereen begroet en bestoeft, volgt er een uiteenzetting door 2 bevallig nog half puberende dames die het u nu wel eens gaan zeggen voor wat Amateurkunsten in Gent staat.
Na de eerste slide is het duidelijk: Amateurkunsten staat niet voor het organiseren van een lokaal iets in de buurt waar je, als geïnteresseerde, rustig kan kennis maken met die ene boerenpummel die iets kan met een penseel of met zijn poten.
Neen! Amateurkunsten dat gaat over Jazz over zingen in koor over majoretten over Bart Peeters over installaties. En weet ge wat? De stad Gent gaat dat nu nekeer allemaal zelf organiseren (vandaar dat ze geen subsidies meer over hebben om de cultuurplaforms te steunen natuurlijk) en dat knal in ’t midden van de "Week van de Amateurkunsten" met een mediacampagne die zo groot is dat alle kleinere activiteiten in en rond groot Gent gewoon totaal worden weggeblazen!
Voila, dat is nu eens Gent en cultuur si…
In de hele voorstelling (die toch wel meer dan anderhalfuur duurde) is het woord "schilderij", "tekening" of "beeld" er zelfs niet uitgekomen.

En na deze ferme ontnuchtering volgde nog een behoorlijk interessante uiteenzetting over "de amateurkunstenaar" op zich, al dan niet praktiserend. Heel interessante studie over wie er allemaal bezig met "amateurkunsten", het hoe en het waarom. Merkwaardig dat de dames die deze laatste enquete opvolgenden niet echt hun resultaten lieten reflecteren in het WAK-evenement in Gent. Volgens de enquete (die toch wel heel erg breed wordt genomen daar "mensen die een dagboek bijhouden" ook amamteurkunstenaars zijn en bijgevolg zou je kunnen stellen dat alle bloggers ook amateurkunstenaars zijn, maar tot daar) zouden er toch wel wat "klassiek beeldende kunstenaars" mogen tussen zitten. En ook al zaten die duidelijk wel in de zaal, toch zijn ze niet of nauwelijks vertegenwoordigd op de "grote" WAK-dag.

Ik begin er weliswaar al stillekesaan spijt van te krijgen dat ik op 2 mei een expo in Drongen heb lopen. Het zal me weer massa’s veel energie kosten om die rond te krijgen terwijl ik van de andere kant zie dat er 2 trutten full-time met mijn belastingsgeld een evenement opzetten waar ik, als "amateur" nooit tegenop kan. Ze hadden evengoed een Gentse feestendag buiten categorie kunnen organiseren…

triestig maar volgens mij gaat de kleine amateurkunstenaar er echt uit.

onderzoek naar amateurkunsten

wij staan niet op hun website, maar zij dan wel op de onze: het WAK

en vindt ge nu de cover van ’t FNAC-boekske van dees maand ni stukken knustzinniger dan die afgebeten WAK-griet?

Fnaceledenboekskefeb2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.