KMKG (Brussel): de wereld rond in 10.000 jaar

Het Kunsthistorisch Museum ofte Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (maar wie onthoudt dat nog?) bezocht. Het stond al tijdens de krokusvakantie op het programma maar reserveren kon toen niet dus deden we ’t nu maar. Verwachting was dat we zo een beetje de specifieke afdelingen die we ook in’t Louvre vinden, hier zouden terug vinden maar dan wel in ’t klein.

Dus wij met de trein vanuit Gent, de metro in en dan ben je op een uurtje aan de deur van het museum. Alweer een vleugel van het indrukwekkende Jubelpark. Alweer een stuk waar ik nog nooit eerder was geweest. Ik twijfel nog ik niet eerder in het Legermuseum was maar goed, dat doet er eigenlijk allemaal niet toe.

Omwille van Corona is er een eenrichtingsparcours uitgestippeld. Dat maakt de visite een beetje onwennig omdat je bijvoorbeeld niet chronologisch de zalen kan gaan bezoeken. Het moet een beetje anders maar dat geeft niet. Het boekje dat we bij de inkom hebben gekregen leidt ons prima door de verschillende tijden en culturen. En we zijn ook niet van gisteren, we kunnen best Etrusken, Egyptenaren, Romeinen, Indiërs, Mexicanen,…uit mekaar halen. Naast de bekende culturen/tijden ook nog enkele zalen rond specifieke technieken als glas en tijd & ruimte studies. Om het met hun eigen woorden te zeggen, staat het museum voor:

  • Nationale archeologie
  • Oudheid
  • Europese sierkunsten
  • Niet-Europese beschavingen
  • Muziekinstrumenten, die worden bewaard in het Muziekinstrumentenmuseum

Ook hier een tijdslot en een bezoektijd van 2uur. We kwamen er niet en moesten ons écht haasten om de route op 2u30 af te ronden. Het museum blijft op onze agenda staan als “te bezoeken post Corona”. De tijd in de shop hebben we niet meegeteld maar kostte mij wel weer 2 boeken.

Een mooi en prettig geordend museum met voldoende uitleg per voorgesteld item/zaal. Goede berekening van de tijdslots en een beperkt aantal bezoekers. Lekker veel afstand (lees: zo goed als lege zalen). En dus ook gezellig veel tijd om heel wat foto’s te nemen.

Toegang gratis met museumpas. Klein nadeel: vestiaires zijn er niet maar je kan buiten een locker in een container huren. Dat kost je wel 1,5euro/uur wat ik er wel wat over vind maar goed…kunt ook uw jas aanhouden. Op vele deuren hangt een papiertje dat leert dat je beter een staf mee neemt, dan mag je er wel binnen.

http://www.kmkg-mrah.be/nl/koninklijke-musea-voor-kunst-en-geschiedenis

4 gedachten over “KMKG (Brussel): de wereld rond in 10.000 jaar

    1. Hey Koen, daar ben ik nog niet langs geweest. Ik kan het wel vergelijken met een light versie van wat je in het Louvre te zien krijgt over o.a. Egyptische, Grieks/Romeinse, Midden- & Zuid-Amerikaanse kunst. Hier ook een sectie “uit eigen bodem” met verwijzingen naar Kelten ed. En heel wat verwijzingen naar strips uit de Hergé-studios (Kuifje, Blake & Mortimer,…).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.